Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Lacul Tisa


Pescuieşte intr-un paradis acvatic unic din Europa Centrală, pe lacul Tisa !


                                 
Potenţialul piscicol

În această lume acvatică deosebită se pot găsi  o mulţime de crapi uriaşi şi sălbatici, care sunt adăpostiţi  mai ales sub imensele lanuri de stuf şi câmpuri de nuferi în compania caraşilor frumoşi şi a linurilor formidabili, peşti care sunt destul de uşor de păcălit şi ademenit pe cârlig, datorită belşugului de material piscicol.
 
Înpătimiţii spinningului găsesc aici locuri ideale de pescuit, fiindcă  acest lac este vestit despre capturile mari de ştiucă şi şalău, iar zonele bune cu  avaţi mari sunt destul de multe, şi avaţi dintre acei bătrâni care au ajuns la dimensiuni respectabile oferind  clipe de neuitat pescarilor.

Vestea legendară a somnilor din Tisa sau pe lacul Tisa nu este doar  o poveste, exemplare capitale demne de învidiat chiar şi pe Po sau pe Ebro se află printre exemplare mai mici  în gropanele adânci şi praguri abrupte. Capturarea exemplarelor capitale necesită însă multă răbdare şi o cunoaştere milimetrică a zonei de pescuit sau ajutorul unui ghid priceput.
 
Recapitulând toate laolaltă putem spune că potenţialul piscicol din lacul Tisa este una foarte bogată şi destul de variată, care poate oferi una dintre cele mai palpitante aventuri la pescuit atât pescarilor de crap cât şi a celor îndrăgostiţi de spinning, sau chiar şi “vânătorilor de somn”.



Metode de pescuit

Datorită faptului că abordarea locului de pescuit şi schimbarea poziţiei se face exclusiv pe apă, practic se pescuieşte cu pluta la toate speciile de peşti, chiar cu peşte viu la răpitori sau la spinning cu năluci artificiale.
Desigur spre zona  Kisköre există şi posibilitatea de a pescui de pe mal la grund cu diverse monturi atât pe râul Tisa cât şi pe lacul Tisa, însă pe aceste locuri trebuie luat în considerare şi strandurile şi yachturile, jetskiurile şi alte minuăţii uneori destul de enervante…
Noi organizăm partidele de pescuit în interiorul rezervaţiei, unde accesul este limitat şi restricţionat cu ambarcaţiuni cu motoare de maxim 6 cp iar pescarul este înconjurat de o linişte aproape totală, nefiind turişti sau stranduri aglomerate. Datorită aglomeraţiei, pe aceste locuri mai sus amintite, metoda pescuitului la buza stufului cu pluta este mult mai apreciată decăt cel cu boilies şi aduce implicit şi capturi mai frumoase.

 

Descriere

Lacul Tisa este una dintre cele mai interesante lacuri de acumulare din Ungaria. A fost creat artificial încă în anii 50 în urma realizării unei reţea de baraje şi canale pe râul Tisa. Râul însă curge independent de lac şi reglarea nivelului apei din aceasta se face printr-o reţea de canale cu baraje de blocare şi pompare. Prin această reţea de canale se poate apropia de locurile legendare cu capturi frumoase. Acest lac de acumulare a devenit în zilele noastre un loc unic, fără pereche, atât de unic încât o mare parte din el este inclusă în patrimoniul Rezervaţiei Naturale din Hortobágy şi este considerată  comoară naţională. Seamănă cu o minideltă  sau mai degreabă cu Delta Dunării în miniatură, cu flora şi fauna variată şi o avifaună de invidiat, cu multe braţe moarte, bălţi, labirinturi de canale şi imensele suprafeţe acoperite de nufăr, dar bineînţeles şi  potenţialul piscicol sunt lucruri pentru care merită să vizitaţi aceste zone. Sunt şi multe exemplare de vidre pe aceste ape, pe care puteţi urmării şi fotografia în mediul lor natural. Condiţiile de cazare şi posibilităţile sunt destul de civilizate şi sunt oferite şi diverse programe variate însoţitorilor şi membrilor familiei care nu sunt pasionaţi de pescuit.  Se poate delimita în trei zone distinse. Depresiuniile din  Abádszalók şi  Sarudi precum şi teritoriul inclus în rezervaţia Naţională  Hortobágy. Primele două sunt preferate mai ales de iubitorii sporturilor nautice, cu toate că unii pescari preferă aceste zone, iar ceea de a treia în mare parte se poate vizita şi pescui cu respectarea anumitori reguli şi restricţii, datorită faunei acvatice speciale şi  a păsărilor rare.Aceste regulamente severe însă  nu limitează, restricţionează pescuitul sportiv.Noi aici organizăm călătorii, partide de pescuit. Zona cealaltă însă este păzită cu stricteţe şi accesul persoanelor este restricţionat şi foarte greoaie. Sunt zone unde se găsesc păduri întregi inundate şi trunchiuri, cioturi  imense sub luciul apei  acoperite de doar o palmă de apă, care pot cauza neplăceri destul de enervante şi costisitoare. Este foarte uşor să eşuaţi, adică să urcaţi cu barca pe aceste cioturi dar cu atât mai greu să scâpaţi de ele, mai ales că elicea motorului este destul de firav. Fiind vorba despre o  rezervaţie naturală şi legile sunt mai severe. Adăncimea medie a lacului este  în jur de 120cm, dar gropanele de 4-5 m nu sunt o raritate şi pe râul Tisa sunt şi anafore cu adâncimi de peste 15 m.


Ce perioadă să alegem ?

Alegerea perioadei optime este în funcţie de specia vizată. În luna mai şi în prima parte a lunii iunie este prohibiţie pentru mai multe specii, ca în majoritatea apelor de şes din  ţăriile europene. Peşti paşnici putem prinde relativ uşor până la sfărşitul sezonului de pescuit. Pescuitul din stuf, pescuitul exclusiv la lin sau spinningul la avat sunt metodele cele mai eficiente pe timpul verii. Desigur şi aici ca în majoritatea apelor de şes sezonul principal de pescuit este în luniile august şi septembrie, dar vremea este mult mai capricioasă şi destul de rece mai ales în septembrie. Pentru spinning recomandăm perioada toamnei, din septembrie încolo,  mai ales dacă toamna nu este aşa de caldă.


Cum să călătorim ?

Din ţările învecinate cel mai simplu este călătoria cu autoturismul personal. Datorită faptului că Ungaria are protocoale de colaborare semnată şi cu ţările din afara Uniunii Europene şi în afara zonei Schengen, călătoria liberă dintre state este una destul de uşoară. Cetăţenii Români pot călătorii şi cu cartea de identitate valabilă.


Cum şi cu ce să ne pregătim ?

Datorită faptului că zona este foarte bine aprovizionată cu de toate, nu reprezintă o problemă majoră, dacă uitaţi ochelarii polarizaţi acasă sau vă mai lipsesc câteva cârlige. Trebuie să  vă pregătiţi însă că veţi fi expuşi condiţiilor meteo, din larg şi oricând poate să vină o ploaie zdravănă sau un vânt puternic. În orice caz să aveţi şi haine calde la îndemână şi pelerină de ploaie, nu se ştie niciodată cănd aveţi nevoie de ele. Datorită faptului că veţi fi mult timp pe apă şi apa reflectă mai tare razele solare, foarte uşor puteţi avea insolaţie. Nu uitaţi de cămaşă subţire cu mănecă lungă, pălărie care să acopere suficient şi ceafa şi bineînţeles loţiunea de soare. După lăsarea serii ţănţarii vin cu milioanele fiindcă aici fiind rezervaţie nu se dă cu insecticide. Nu uitaţi camera foto şi camera video ar fi un mare păcat, există multe lucruri, peisaje de imortalizat şi bineînţeles şi peşti că doar pentru pescuit venim.
Desigur să nu uitaţi acasă actele personale cum ar fi  CI, permisul de conducere, asigurarea…
Câteva medicamente de bază.
Este bine să aveţi telefon celular pe cât posibil în husă impermeabilă şi un GPS portabil cu baterii şi încărcătoarele potrivite.


Navigarea pe apă, regulamente

Trebuie luat în considerare că zona în care pescuim este o rezervaţie naturală, unele zone sunt complet închise şi sunt accesibile doar cu însoţitor. Motoarele ambarcaţiuniilor sunt limitate la maximum 6cp. Trebuie păstrată ordinea şi liniştea pe tot teritoriul rezervaţiei, este stric interzis deranjarea, tulburarea coloniilor de păsări, este interzisă camparea şi aprinderea focului  pe mal. Regulamentul privind pescuitul sportiv este tipărit pe spatele permiselor sau pe anexe, dar personalul de la docuri şi ghidurile  vă îndrumă şi vă sfătuiesc cu plăcere.  Regulamentul de pescuit nu este mai sever decât regulamentul naţional general şi administraţia Parcurilor Naţionale sprijină şi susţine această iniţiativă. Pescuitul sportiv este permis cu 2 lansete cu câte 2 cărlige fiecare.

Atenţie, nerespectarea regulamentelor locale  pot avea consecinţe grave şi destul de costisitoare !!!

Datorită faptului că orientarea pe apă este destul de dificil şi se poate rătăci foarte uşor, fiecare sejur de pescuit începe cu o mică prezentare practică, cu un tur de cunoaştere de 3 ore, timp în care sunt arătate repere de navigare şi locuri bune de pescuit şi sunt prelucrate  regulamente, restricţii  şi informaţiile utile necesare unei sejur de pescuit fără probleme.


Cazarea

Sunt disponibile diverse posibilităţi şi variante pentru cazare:

  • Căsuţă din lemn simplu în apropierea portului, care este potrivit pentru 4 persoane cu frigider, baie,duşurile şi sala de mese sunt comune.
  • Apartament, dintr-o casă de locuit mai mare - cu 2 camere pentru maxim 6 persoane cu terasă comună.
  • Casă de locuit, cu 5 camere, condiţii optime pentru 8 – 12  persoane.


Ambarcaţiuni
Bărcile sunt foarte stabile cu fund plat avănd 6 metri  lungime, bărcile sunt specifice locului denumite generic “Tiszailadik” şi sunt dotate cu motoare de 6 cp.
La  pescuit este recomandat pentru trei persoane, dar ideal este pentru numai 2 pescari mai ales la spinning.

Există posibilitatea de a închiria şi canoe, diferite modele bineînţeles pentru plimbări şi nu la pescuit.

Lista de preţuri şi servicii, preţurile sunt pentru  o singură persoană.

Căsuţe din lemn în zona debarcaderului

Cu sosirea sămbâta şi plecarea în sâmbăta următoare, 7 nopţi

                                               Fără ghid      
Cu ghid inclus (5 zile, zilnic 10 ore)


Pentru   2 persoane              699 Euro        

                                                                                           
Pentru   3 persoane              650 Euro       

Pentru   4 persoane              630 Euro       

Preţul afişat include :

  • Cazare în căsuţe confortabile din lemn
  • O ambarcaţiune ( sau în cazul a 4 persoane 2 bucăţi) dotat cu motor de 6 cp pentru 6 zile
  •  Combustibilul din motoare se achită separat şi se poate procura de la personal
  • permis de pescuit pentru 7 zile
  • un tur de recunoaştere cu însoţitor în prima zi, aproximativ 3 ore
  • asistenţă portuară
  • ghid informativ

În cazul în care doriţi cazarea în apartament sau în case de locuit, eventual veniţi cu un grup mai mare de 4 persoane, vă rugăm să ne contactaţi pentru oferte personalizate!

Dacă sunteţi interesat de această ofertă, sau aveţi nelămuriri, vă rugăm să ne contactaţi completând formularul anexat.

 

Contactaţi-ne:
Numele: * !
E-mail: * !
Telefon:
Subiect:
Mesaj: * !
Captcha-kód: *
!
2025 horgaszutazas.hu all rights reserved