Magyar Magyar English Roman Sved Italiano Deutche Russia

Vizită fulger pe Ebro în Spania


În prima parte a lunii Martie am pornit la drum să fac o vizită scurtă în Spania. Din Budapesta cel mai rapid putem ajunge pe calea aerului pe râul Ebro. Atât  Malév cât şi  Wizzair are curse directe. De multe ori lucrurile ieftine se dovedesc a fi mai scumpe în final . Eu personal prefer cursele aeriene tradiţionale, aici este inclus în preţ şi bagaje până la 20 kg împreună cu echipament de pescuit. La cursele low cost de multe ori trebuie achitat sume piperate pentru bagaje, mai ales pentru echipamente de pescuit. Eu am călătorit cu escală, dus spre  München, înapoi spre Geneva, în total am achitat 38.000 Ft, sumă în care era inclus şi tariful bagajelor şi a echipamentului de pescuit.

La sosire am ridicat autoturismul închiriat din timp de la parteneri de la Europcar şi lejer am condus până la destinaţie. De la Barcelona am luat spre Lleída , se poate alege drumul pe AP-2 sau pe A2 , ultimul are avantajul că este gratuit şi în stare destul de bună, fiind un drum de doi ori doi benzi pe sens . După aproximativ  160 km am coborât de pe autostradă şi de aici doar un drum de un sfert de oră mă despărţea de Mequinenza. Pe lângă drum am observat râul Cinca care contopind cu Segre  se varsă în Ebro în dreptul localităţii amintite  mai sus. Drumul este chiar pe malul apei iar unele locuri de pescuit păreau foarte uşor de atins.


Locurile de pescuit din Mequinenza sunt uşor de abordat şi de pe uscat

Aici m-a aşteptat partenerul nostru în magazinul cu articole de pescuit aprovizionat foarte bine cu toate cele necesare. În următoarele ore am vizitat locurile de cazare prezentate din oferta lui, dar eu personal nu puteam să nu remarc şi să nu mă uit la minunata apă ce curgea grandios într-o panoramă splendidă, în fundal aflânduse muntele gigant  cu castelul din vârf şi în apropiere se contura silueta barajului uriaş.

Barajul de la Mequinenza, în spatele lui lacul de acumulare

Cazările toate au fost la nivelul aşteptărilor, de la căsuţe din lemn cu grup sanitar comun până la apartamente cu multe camere cu băi proprii dotate cu Tv plasma şi bucătării utilate toate au fost foarte îngrijite. Docurile, standurile se găsesc în apropierea locurilor de cazare, iar unele apartamente au chiar şi terase cu o privelişte minunată  de unde putem veghea lansetele fixate pe mal, aşteptând captura lângă o bere rece. Ambarcaţiunile sunt dotate cu motoare de 13.5 CP în acte (practic înseamnă 15 cp…), dar conform legilor spaniole până la această categorie nu trebuie permis de navigare. Avantajul uriaş al Mequinenzei în faţă de Caspe este că totul se găseste pe loc şi nu trebuie condus multe km pentru aprovizionare, ci se poate deplasa rapid pe jos sau chiar cu barca. Dacă ajungeţi  cu avionul şi nu doriţi să închiriaţi autoturism, putem asigura transport dus întors de la aeroport pentru maxim 4 persoane contra sumei de 240 euro.

Parcarea din faţa apartamentului, în fundal dincolo de râu se află localitatea Mequinenza

Cu însoţitorul german după prânz am îmbarcat şi am vizitat locurile, posibilităţile de pescuit. Nici nu mai trebuie să zic că am fost fermecat de toate lucrurile văzute. Cu colţul ochii am vegheat tot timpul asupra sonarului , mai ales pentru a cunoaşte adâncimea apei , dar nu puteam să rămân indiferent văzând conturul siluetelor uriaşe  a somnilor  pe ecranul sonarului. Adâncimea apei variază şi creşte lent spre malul spre oraş, atingând  chiar lângă mal 7-8 m, datorită acestei proprietăţi se poate pescui foarte bine şi de pe mal, fiind uşor accesibil cu autoturism , dar chiar şi pe jos. Desigur este recomandat folosirea bărcilor cu motor mai ales pentru spinning. 

Un peisaj minunat, confluenţa râului Segre cu Ebro aici şi de pe mal putem pescui în ape de 8-10 m

O privelişte minunată cum se contopesc cele două râuri mari, Ebro având o culoare albastră şi Segre maro cafeniu, nemaivorbind de faptul că pe această confluenţă se poate pescui foarte bine şi din barcă.

Din depărtare se vede mai bine, cât de curată este apa râului Ebro, chiar şi la cotele ridicate din martie


Siluetele somnilor giganţi se conturează pe ecranul radarului, chiar în apropierea malului

După ce am vizitat locurile de pescuit, a sosit şi vremea cinei. În seara aceea am ales restaurantul campingului  Bella Vista, după vorbele însoţitorului este unul dintre cele mai bune restaurante din Mequinenza, iar  pe lângă mâncare tradiţională spaniolă se poate comanda atât  pizza cât şi steak . Restaurantul înainte de sezon era deschisă doar seara, dar şi aşa s-a umplut repede cu pescari germani şi englezi.


Restaurantul din camping – gustos şi la preţuri acceptabile

După cină  m-am culcat destul de obosit şi foarte entuziasmat, abia am aşteptat ziua următoare, fiindcă mă aştepta o pardidă de pescuit la somn cu un ghid profesionist. Vremea era destul de răcoroasă, bătea vântul şi ploua. Pe marţi dimineaţă însă s-a oprit câteva ore, ghidul cu o punctualitate germană m-a luat la ora stabilită de la locul stabilit, iar după câteva minute de navigare am ajuns în locul de pescuit. Aici deja totul era pregătit, gata de lansare.

La sosire totul era pregătit

În total patru lansete erau pregătite cu plute de 150 grame, cu plumbi mari şi cârlige de  6/0.  Ghidul  a plantat una câte una monturile cu  barca pneumatică  la o distanţă de aproximativ 50-60 m de mal  şi a fixat monturile de crengi fixate pe post de baliză. Fixarea a făcut cu un fir de 0.35mm, lung de aproximativ 3 m  legând de creangă un capăt şi celălalt de o agrafă ce ieşea din plută.  Eu aveam grijă ca firul textil să curgă de pe mulinetă  încet şi sigur. După terminarea manevrelor firul atârna deasupra apei, fără să atingă  luciul, altfel în câteva minute se umplea de resturi ce aducea curentul. Nu invidiam pe Tom , pe ghidul meu , fiindcă nu era un lucru uşor să vâslească până la locul desemnat şi înapoi  în gonflabila acea mică mai ales în curentul puternic datorită cotelor ridicate.

Plantarea monturilor, un efort deosebit.

Desigur se pune întrebarea ce am folosit ca momeală. Încet vă şoptesc, anghilă.... Pescuitul cu peşte viu mai ales cu anghilă este interzis pe Ebro, cu toate acestea multe persoane folosesc, mai ales în perioada rece când peleturile nu sunt atât de eficienţi. Anghilele  se pot procura la 4,5  euro/buc. Ele sunt preferate nu doar pentru rezistenţa lor ci mai ales pentru faptul că  înoată în continuu împotriva curentului şi este preferata nr. 1 a mustăcioşilor mari. Cea mai folosită momeală la somn este peletele , care se vinde în saci de 20-25 kg în magazine cu articole de pescuit iar eficienţa lor creşte proporţional cu suma euroilor investită în ele...

Cea mai bună momeală la somn, dar conform legilor folosirea lui ca momeală este interzisă

Deci montura în apă, eu în confortul estic, odihnind pe scaunul special am savurat liniştea cuprinzătoare, care era perturbat ocazional de câteva ori de zgomotul maşinilor care treceau pe drumul alăturat. În afară de aceste zgomote este o muzică plăcută urechilor de pescari pleoscăitul somnilor ... Tom m-a aşteptat cu vestea că simte că azi o să avem capturi frumoase, această presimţire a fost întărită şi de 2 -3 atacuri slabe în prima jumătate de oră, dar lansetele rămâneau pe suport. Nivelul de adrinalină era foarte crescut fiindcă la atacurile de somn nu se ştie niciodată că este o moacă sau un bunic de peste 2 metri.

Deasupa muntelui în spatele castelului se adunau rapid  norile întunecate şi peste un sfert de oră însoţit de un vânt puternic s-au deschis robineţii cerului. Cu aceasta sa dus speranţa noastră de a prinde vreun mustăcios, până la ora 5 dupămasa nu am avut nici o prezentare , cu toate că somnii erau prezenţi în stratul superficial al apei. Cele patru monturi am reglat la patru adâncimi diferite dar fără rezultat. Pe la ora 5 am renunţat la pescuit şi uzi leoarcă am început  să adunăm echipamentul cu un gust amar. Din păcate şi acesta face parte din pescuit chiar şi pe ape bogate în peşti ca aceasta. Martie oricum nu este o lună  bună pentru pescuitul somnului  datorită nivelul apelor ridicate şi localizarea lor fiind mai greoaie, rezultate bune se obţin de la mijlocul primăverii până la toamnă târzie. Lucru confirmat  de majoritatea pescarilor aflat în zonă care pescuiau cu succes la şalău din barcă.
Aşadar nu am avut de ales, m-am întors în apartament şi am pus rufele la uscat. Aceasta întoarcere mai rapidă  a picat bine într-un fel şi puteam să mă odihnesc fiindcă a doua zi, ultima din Spania aveam întâlnire  în orele dimineţii cu un partener din zona Caspe.  Caspe  se află la numai 40 km de Mequinenza, datorită  barajului cu acelaşi nume apa în această zonă mai mult stă decât curge, nu degeaba a primit denumirea de lac.Această porţiune are mai multe nume cum ar fi  lacul –Caspe, lacul -Mequinenza , Acumularea din amonte, Riba Roja etc. Un lucru este cert, am călătorit prin zone minunate  cu o panoramă splendidă iar  printre stânci pustii văzând râul

Sunt multe locuri minunate în zona Caspe însă majoritatea lor este abordabilă doar pe calea apei.

Am ajuns la ora fixă la întâlnirea matinală cu gazdele. Perechea  respectivă locuieşte de  8 ani pe aceste meleaguri, înainte au venit mulţi ani la pescuit cu familia . Tocmai au terminat extinderea şi finisarea casei, astfel fiind pregătite apartamente de 2 şi 4 persoane utilate şi dotate cu toate cele necesare,având şi o grădină frumoasă cu piscină şi grill. Întâlnirea noastră a fost pregătită din timp după multe emailuri, în această meserie cumpărătorii trebuie să transpire să aibă acces la servicii bune şi de calitate. Aici sunt aşteptaţi doar pescarii care respectă regulamentele locale şi cele interne a casei, pescuitul la crap şi la somn este strict în spiritul C&R(prinde şi elibereză). Seara după ora 10 nu se admite gălăgia. Partenerii polonezi au trimis în această locaţie două echipe de pescari care au fost destul de petrecăreţi, iar după a doua grupă de pescari gazda politicos a înştiinţat pe parteneri că nu mai doreşte să colaboreze cu Ei şi să nu mai trimită pescari...

Pe lângă cazare şi aici sunt oferite bărci stabile cu motoare de 13,5 CP, portul se află la doar 3 minute de mers pe jos de la cazare. Ambarcaţiunea este un lucru foarte util fiindcă cu ajutorul lui putem parcurge distanţe mari şi majoritatea locurilor nu este accesibilă de pe mal, iar locurile care sunt uşor de abordat sunt ocupate mai ales in weekenduri de pescari spanioli sau de alte natiuni , etnii, care lucrează în spania şi în timpul liber pescuiesc şi las în urma lor mormane de gunoaie, ceea ce oferă o privelişte tristă mai ales văzut din barca. Însă sunt foarte multe locuri promiţătoare, pe care am vizitat cu barca gazdei. Cine nu doreşte să care după el echipament de pescuit şi să suporte costurile de transport, aici poate să închirieze  un set complet de 2 lansete la 75 euro indiferent că este vorba de pescuitul somnului sau a crapului. Echipamentul complet conţine  2 lansete, mulinete, fire textile, suport lansete sau rodpod, saltea, minciog, scaune. Singurul lucru ce nu se poate închiria este echipamentul de spinning, aceasta fiecare pescar trebuie să aducă de acasă  sau să cumpere de la magazinele din aapropiere. În zona Caspe sunt mai multe magazine cu articole de pescuit foarte bine aprovizionate, iar în orăşel se găsesc mai multe magazine , supermarketuri  şi restaurante cu un meniu foarte bogat atât în mâncările tradiţionale, cât şi în bucătăria internaţională.

Un adevărat paradis pentru şalău!

După vizita  între locurile de pescuit am avut timp şi de o minipartidă  de pescuit. Fiindcă sunt un pescar de răpitor înrăit, am luat în mână bucuros lanseta uşoară  de spinning ca nălucă folosind un twister. Era o adevărată relaxare în comparaţie cu echipamentul de somn din ziua precedentă. Caspe nu ma dezamăgit, nu a tradat faima după a doua lansare am avut o prezentare şi în scurt timp am scos la aer un strapazan frumos. Am eliberat cu grijă şi ca drept răsplată la următoarea lansare iarăşi aveam unul bătăios pe fir. Gazda începea să cedeze  şi zicea că astfel nu poate să întoarcă acasă şi să zică că el nu a prins nimic, iar după câteva minute avea şi el una mai negricioasă pe cârlig, pe care se vedea clar că am deranjat chiar în timpul reproducerii.

Am devenit mai bogat cu căteva salăi şi cu o experientă minunată

Din minunata partidă de pescuit la salău ne-a trezit la realitate scurgerea timpului , era vremea să mă întorc la aeroport.... Cu  tristeţe şi durere de inimă  m-am despărţit de acele zone, dar am promis că mă voi întoarce cât de curând, chiar în această toamnă  pe Ebro la un pescuit mult mai lung şi mai variat...

Ghidurile profesionişti fac totul posibil ca nimeni să nu pleacă acasă fără capturi.

Pe această apă fiecare pescar îsi găseşte socotelile, bogăţia piscicolă este de inimaginat iar cu echipament adecvat şi cunoştinţe temeinice nimeni nu pleacă acasă fără capturi. Partenerii nostri fac tot posibilul ca musafirii  să fie mulţumiţi. În ceea ce priveşte preţurile, dacă călătorim 4 persoane din apoximativ 590 euro/persoană  putem  obţine drumul(bilet de avion şi maşina închiriată ) cazare pe  o săptămână şi ambarcaţiunea închiriată în extrasezon. Tarifele înainte de sezon sunt mult mai convenabile(noiembrie-martie) şi în această perioadă multe persoane umblă la pescuit la crap şi şalău.

Gács Csaba

Dacă doreşti să vezi ofertele noastre pe Ebro, click aici!

Contactaţi-ne:
Numele: * !
E-mail: * !
Telefon:
Subiect:
Mesaj: * !
Captcha-kód: *
!
2020 horgaszutazas.hu all rights reserved